Chögyal Namkhai Norbu

ChogyalNamkhaiNorbuCrystal

Chögyal Namkhai Norbu (1938 – 2018) was de eerste Tibetaanse meester die het Dzogchen onderricht openlijk gaf in het Westen. Ook al heeft hij de volledige opleiding van een geïncarneerde lama volgens het traditionele kloostersysteem ontvangen, en blonk hij uit in iedere discipline die hij leerde, toch is de stijl waarmee hij het onderricht overdraagt op een unieke manier aangepast aan het moderne leven. Als houder van de overdrachtslijn van alle Dzogchen series en als ontdekker van talrijke spirituele schatten, biedt Namkhai Norbu het volledige Dzogchen onderricht aan, zonder ooit haar essentie weg te laten: de ware natuur van ieder individu. Iemand zie het ooit eens zo: “Hij doet al het werk en bespaart de luisteraar iedere moeite om hem te begrijpen.” Door voortdurend de wereld rond te reizen en door een state-of-the-art webcast systeem te gebruiken, bereikt hij het hele jaar door wereldwijd duizenden studenten.

tumblr_l8htocaSrc1qajxo6 (1)

Chögyal Namkhai Norbu werd in Derge, Oost Tibet geboren, in 1938. Op 2-jarige leeftijd werd hij herkend als reïncarnatie van de grote Dzogchen Meester Adzom Drugpa (1842-1924), en later door de zestiende Karmapa als reïncarnatie van Shabdrung Ngawang Namgyal (1594-1651), de eerste Dharmaraja (Dharma-koning) van Bhutan. In zijn tienerjaren voltooide hij het strenge traditionele studieprogramma, waarin hij onderricht ontving van enkele van de grootste meesters van die tijd. In 1955 ontmoette hij Changchub Dorje (1826-1961), zijn belangrijkste Dzogchen leraar, wiens manier van leven en onderricht geven hem diep inspireerde.

In 1960, na de verslechtering van de sociale en politieke situatie in Tibet, ging hij naar Italië, op uitnodiging van de bekende oriëntalist Prof. Giuseppe Tucci. In de eerste jaren werkte hij bij het Ismeo (Instituut voor het midden en verre Oosten) in Rome. Later, van 1962 tot 1992 onderwees hij Tibetaanse en Mongoolse taal- en letterkunde aan het Istituto Universitario Orientale in Napels. Nadat hij in het midden van de jaren 1970 enkele jaren Yantra Yoga had onderwezen in Napels, begon Namkhai Norbu Dzogchen onderricht te geven. Interesse in zijn onderricht groeide eerst in Italië en later in het hele Westen. In 1981 richtte hij het eerste centrum van de International Dzogchen Community op, in Arcidosso, Toscane. In de loop der jaren zijn duizenden mensen vanuit de hele wereld lid geworden van de International Dzogchen Community, en er zijn over de hele wereld centrums opgericht.