Over ons

Het ontstaan van de Nederlandse Dzogchen Gemeenschap en Rangdrolling

In 2017 vierde de Nederlandse Dzogchen Community zijn 30 jarig bestaan. Zij werd officieel opgericht op 9 april 1987!

Eric Soyeux vertelt ons over de vroege periode: “Rinpoche bezocht Nederland regelmatig tussen 1982 en 1987. Niet alleen om onderricht te geven, maar ook om Tibetan Village te promoten, de voorganger van wat we nu als ASIA kennen. Tijdens de jaren 80 kwamen studenten van Rinpoche, met daarbij studenten van andere Sangha’s, bij elkaar in een gekraakt pand om te beoefenen. Het was een grote smeltkroes! De Amsterdamse gemeente veranderde de bestemming van het gekraakte pand vanwege de activiteiten die er werden gehouden.”

“In de jaren 90,” herinnert zich Ans Swart, “hadden we een fijne plek aan de oostkant van de Amstel rivier. Later deden we beoefeningen in een prachtige kamer in Amsterdam Zuid. Een van onze beoefenaars stelde deze ruimte ter beschikking. Ik herinner me dat we er een heel fijne week van Tara beoefening deden.”

“We moesten nogmaals verhuizen, en voor een tijdje zaten we in het N.S.T.G., de Nederlandse Stichting Tibetaanse Geneeskunde. Vervolgens zaten we een lange tijd in een fijne ruimte van het Maitreya instituut aan de Brouwersgracht. Nadat we deze locatie ook verloren, beoefenden we, zoals het in vele landen gaat, bij elkaar thuis.”

Als je door de notulen van de Gakyil-vergaderingen van de afgelopen 20 jaar leest, was er steeds de wens om een “officiële” Ling te worden, maar het vinden van een betaalbare locatie was altijd het grootste obstakel. In het nieuwe millennium, met nieuwe mensen, was er weer de energie om een locatie te zoeken. Het kostte ons veel tijd, maar uiteindelijk, in 2013, vonden we een erg fijne ruimte in het Westerpark: Een klein stukje natuur in het midden van de stad. Als je er bent, vergeet je de stad helemaal!

Toen de locatie gevonden was, gaf Rinpoche ons de naam Rangdrolling – de Ling van de Zelf-bevrijding. Rangdrolling werd op 6 oktober 2014 geboren. We zijn erg gelukkig met de prachtige naam en erg dankbaar aan Rinpoche! 

Sindsdien komen wij regelmatig samen in Rangdrolling om te beoefenen, voor cursussen en andere bijeenkomsten.